V ponedeljek, 10. 6. 2024, smo v šolski knjižnici priredili Kulturno dopoldne s pisateljico Kris Etxabe. Pisateljica prihaja iz Španije iz mesteca Bilbao in je bila v sodelovanju z Založbo Malinc na gostovanju v Sloveniji.

Učenci 3. a so pisateljico  z ljudskim plesom in glasbenim pozdravom toplo sprejeli. Povabili so jo v pravljični kotiček knjižnice, kjer jim je pisateljica prebrala pravljico Sivček v baskovščini in prevajalka knjige Barbara Pregelj v slovenščini.

Sledil je pogovor o nastanku slikanice.

Pisateljica je navdih za pravljico dobila, ko je prebrala novico, da so našli severnega medveda na obali Argentine. Zaradi topljenja ledu je severni medved preplaval  več tisoč kilometrov, da je našel svoj novi dom. Pravljica predstavlja problem globalnega segrevanja in posledice.

Učenci so pripravili vprašanja o njenem ustvarjanju, kdaj je postala pisateljica, katere knjige je napisala, ali je knjiga priljubljena tudi v Španiji. Izvedeli so, da je bila njena želja pisati knjige že v otroštvu. Zaželela jim je, da sledijo svojim željam in da tudi njim uspe, da napišejo knjigo.

Ob zaključku sta se Mila in Viktor iz 3. a zahvalila pisateljici za obisk in ji poklonila darilce – šopek rož, ki so ga učenci sami izdelali. Učenci 2. a pa so poskrbeli za vodenje dogodka ter likovno upodobitev morskega dna.

Simona Felicijan in Irena Vižintin, knjižničarki

Dostopnost